Michal Majer Rôzne

Aj dnes slávia kresťania zmŕtvychvstanie Krista

Kresťania aj dnes, na Veľkonočný pondelok, slávia počas bohoslužieb pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Dnešný deň sa v katolíckej cirkvi zvykne nazývať aj Pondelkom Baránka, na pamiatku toho, čo sa udialo prvého dňa po sobote. Vtedy totiž anjel

„Neľakajte sa!“ povedal im. „Vstal z mŕtvych. Niet ho tu.“ A dodal: „Ale choďte a povedzte to jeho učeníkom.“ Veľkonočný pondelok v súčasnosti už nie je prikázaným sviatkom. Po Veľkej noci nasleduje osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania, ktorá pozostáva z týždňa bezprostredne po Veľkej noci a končí sa Nedeľou Božieho milosrdenstva (tentoraz 15. apríla). V minulosti sa táto nedeľa nazývala Biela nedeľa a v tento deň novopokrstení odkladali biele rúcho.

Veľkonočné obdobie trvá 50 dní. Začína sa Bielou sobotou a končí sa večer na sviatok Zoslania Ducha Svätého (Turíce), ktorý sa tento rok bude sláviť 27. mája. Posledný deň veľkonočných sviatkov, Veľkonočný pondelok, je v našich podmienkach spojený s ľudovými tradíciami – šibačkou a oblievaním dievčat vodou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM