Marcel Páleš Iné športy

Adam Žampa v obrovskom slalome nestačil na elitu: Člen Dukly plánuje ísť v sobotu na doraz

Nie je spokojný a najbližšie chce ísť na doraz. Adam Žampa, člen bystrickej Dukly, má za sebou ďalší štart v obrovskom slalome v olympijskej disciplíne. Svoj predošlý výkon však nezopakoval.

Ilustračný obrázok k článku Adam Žampa v obrovskom slalome nestačil na elitu: Člen Dukly plánuje ísť v sobotu na doraz
Zdroj: Webnoviny.sk

Favorizovaný Ted Ligety z USA sa stal víťazom stredajšieho obrovského slalomu mužov v rámci súťaží v alpských lyžiarskych disciplínach na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči. Z dvojice štartujúcich Slovákov obsadil Adam Žampa 22. miesto s odstupom 3,12 s na víťazného Američana, jeho mladší brat Andreas je priebežne na 32. priečke (+6,33 s), čo znamená posun o štyri pozície v porovnaní s prvým kolom.

Nenabral rýchlosť v správny čas

„Som nespokojný. Bola to moja najmenej vydarená jazda na týchto olympijských hrách. Riskoval som a šiel naplno, ale nestačilo to, nenabral som rýchlosť v správny čas. Nedával som pozor, zbytočne som sa hnal, išiel napriamo stredom okolo bránok. Na rovine som nemal potrebnú rýchlosť. Dolná časť už nebola zlá. Chcel som však viac,“ hneval sa na seba Adam Žampa.

Po dojazde v druhom kole chcel figurovať na najvyššej pozícii, čo sa mu nepodarilo a napokon si v porovnaní s prvým kolom pohoršil. Dvadsaťtriročný lyžiar sa nechce na ZOH uspokojiť len s priemerom, ale chce pomýšľať na najvyššie priečky. „Nepotrebujem byť pätnásty alebo dvadsiaty, chcel som skončiť čo najlepšie,“ priznal.

Sklamaný a nahnevaný

Slovenský lyžiar Adam Žampa bol po olympijských pretekoch v obrovskom slalome na svahoch Červenej Poľany sklamaný, po dojazde od zlosti udrel paličkou o zem a na jeho tvári bolo vidieť hnev. V druhom kole chcel zaútočiť na umiestnenie v elitnej pätnástke, ktoré bolo v jeho silách. Po prvej jazde bol dvadsiaty, napokon skončil na 22. mieste s odstupom 3,12 s na víťazného Američana Teda Ligetyho. „Verím, že mikrofóny nezachytili, čo som si po dojazde povedal pre seba,“ začal hovoriť po príchode do mixzóny Adam Žampa.

Adam Žampa má pred sebou ešte jeden olympijský štart, keď sa predstaví v slalome. Aj v špeciálnej točivej disciplíne bude mať na drese číslo do tridsať a môže pomýšľať na kvalitné umiestnenie. Tatranec si chce vo štvrtok oddýchnuť a od piatka sa sústredí na víkendový slalom. „Potrebujem načerpať sily, predsa len sme už v Soči dlho a mám za sebou tri štarty. Aj dnešný obrovský slalom bol náročný a dlhý, čo odobralo veľa síl,“ uviedol Adam Žampa.

Slalom je jeho najobľúbenejšou disciplínou a dosiahol v ňom už niekoľko dobrých výsledkov. Trať sobotňajšieho slalomu postaví Ante Kostelič, otec Ivicu. Chorvát je známy tým, že jeho trate sú technicky náročné. „Bude to zaujímavé. Pôjde o ešte ťažší slalom ako v kombinácii, keďže teraz budú štartovať iba špecialisti. Všetko je v ňom možné,“ dodal Adam Žampa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM