Monika Obrtalová Rôzne

Abeceda športu má vyriešiť športovú negramotnosť

Banskobystrický magistrát bude aj v školskom roku 2010/2011 pokračovať v realizácii projektu odstraňovania lyžiarskej, plaveckej a korčuliarskej negramotnosti. Športové kurzy pre deti banskobystrických základných škôl financuje samospráva zo svojho r

Projekt odstraňovania plaveckej negramotnosti pokračuje aj napriek rekonštrukcii krytej plavárne na Štiavničkách. Počas zimnej sezóny sa kurzy realizovali vo vykurovanom prekrytom plaveckom bazéne plážového kúpaliska, kam Mesto Banská Bystrica zabezpečilo bezplatný prevoz detí. Na jeseň tohto roku už otvorí svoje brány komplexne zrekonštruovaná krytá plaváreň Štiavničky, ktorá by malo takisto prispieť k zdokonaleniu procesu výučby plávania. Podobným spôsobom si na zimnom štadióne môžu deti osvojiť základy korčuľovania, pričom okrem bezplatnej dopravy majú zadarmo k dispozícii korčule. Minulý rok medzi 1 200 deťmi objavili tréneri niekoľko skrytých hokejových talentov, s ktorými sa po získaní základných korčuliarskych zručností, oplatí ďalej pracovať v žiackych kluboch.

Novinkou v banskobystrickej Abecede športu je projekt lyžiarskej gramotnosti, ktorý magistrát zaviedol pre svojich žiakov vlani. Reagoval tak na nezáujem rodičov detí o lyžiarske kurzy, ktoré si mnohé rodiny nemohli dovoliť kvôli vysokým nákladom. Cieľom projektu je naučiť lyžovať čo najviac žiakov základných škôl v meste. Lyžiarsku výstroj pre nich zabezpečuje mesto prostredníctvom svojich partnerov. Za týždenný kurz na Donovaloch pre 30 detí s inštruktormi zaplatia rodičia iba za používanie vleku 4 eurá na deň, keď už ich dieťa stojí pevne na lyžiach. Výsledkom je fakt, že lyžovať sa naučia prakticky všetky deti z kurzu.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM