Jakub Forgács Rôzne

72 rokov od fašistického zovretia Bystrice. Do mesta mieria zahraničné delegácie

Pod Urpínom zažijeme oslavy oslobodenia mesta. Bystričania sa dočkajú aj bezplatných prehliadok exhibícií Múzea SNP.

Ilustračný obrázok k článku 72 rokov od fašistického zovretia Bystrice. Do mesta mieria zahraničné delegácie
2
Galéria

Uplynulo už 72 rokov od chvíle, keď sa mesto pod Urpínom vyslobodilo z fašistického zovretia. Čierny obelisk na banskobystrickom námestí je nositeľom odkazu padlým hrdinom a svedkom osláv oslobodenia Banskej Bystrice. Banskobystričania si aj tento rok pripomenú minulosť niekoľkými sprievodnými podujatiami a pietnym aktom, ktorý sa uskutoční 24. marca 2017 o 11:00 na Námestí SNP.

Banskú Bystricu oslobodili jednotky sovietskej a rumunskej armády v druhej svetovej vojne 25. marca 1945. Mesto si každoročne pripomína význam tejto historickej udalosti symbolickým kladením vencov k Čiernemu obelisku. Dôležitosť podujatia zvýrazňuje aj početná účasť zahraničných delegácií a zástupcov veľvyslanectiev.

„Aj tento rok sme pri príležitosti pietnej spomienky pozvali do Banskej Bystrice významných hostí, zástupcov ambasád, predstaviteľov kultúrneho, akademického i spoločenského života. V spolupráci s banskobystrickými inštitúciami sme pripravili pre širokú verejnosť zaujímavé sprievodné akcie. Chceme nimi pripomenúť historické udalosti, ktoré sa odohrali v našom meste,“ hovorí Zuzana Kučerová, vedúca oddelenia medzinárodných vzťahov a zahraničného obchodu.

Široká verejnosť sa o historických udalostiach oslobodenia Banskej Bystrice môže dozvedieť už najbližšiu nedeľu, 19. marca o 14:00 na marcových Potulkách mestom. Sprievodca Branislav Stančík privíta všetkých záujemcov pri morovom stĺpe.

Múzeum SNP ponúkne aj tento rokpočas 24. marca pre žiakov a študentov základných a stredných škôl bezplatné prehliadky expozícií. Centrum komunitného organizovania a jeho platforma Nie v našom meste budú v tento deň pokračovať s projektom Živých knižníc. Pokúsia sa nájsť odpoveď na otázku, či v období mieru naozaj vieme, čo znamenajú pojmy ako tolerancia, rôznorodosť i empatia.

V OBRAZOCH: Oslavy oslobodenia Banskej Bystrice
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM