Rôzne Správy

630 mladých džudistov zo 16 krajín Európy a Ázie sa stretlo na prestížn

Ilustračný obrázok k článku 630 mladých džudistov zo 16 krajín Európy a Ázie sa stretlo na
prestížn
Zdroj: Dnes24.sk

630 mladých džudistov zo 16 krajín Európy a Ázie sa stretlo na prestížnom turnaji, ktorý má ambíciu pritiahnuť reprezentačné výbery z dvoch kontinentov, v západosibírskom Ťumene na medzinárodnom turnaji dorastencov a dorasteniek pod názvom New Stream 2016. V obrovskej konkurencii sa nestratili ani mladí džudisti z Banskej Bystrice, a to najmä zásluhou pretekára vo váhovej kategórii do 73 kilogramov, Alexov Bartovi.

Alexovi v prvom kole vylosoval turnajový žreb neznámeho Uzbeka. Alex ho trikrát hodil na chvat ouči-gari, najskôr na juko, potom na wazari, a nakoniec iponom v druhej minúte ukončil zápas. V druhom kole ešte skôr, tým istým chvatom, poslal pod sprchy kazašského džudistu už v 19. sekunde.

Tretie kolo bolo nadmieru náročné. Technicky vybavený ruský džudista mal prvú polovicu navrch, Alex bol napomínaný za pasivitu, ale sústredeným náporom opäť dostal do hry a dokázal 32 sekúnd pred koncom hodiť ruského džudistu chvatom kouči-gari na wazari a strhol víťazstvo na svoju stranu. V štvrtom kole dokázal naopak Alex svojou aktivitou prečísliť kazašského reprezentanta a v druhej minúte zápasu ho udržal na zemi technikou kata-gatame, čo znamenalo jeho víťazstvo opäť na ipon, ale hlavne postup do semifinále.

Byť spomedzi päťdesiatich kvalitných džudistov v prevej štvorke, to už bol výsledok ako hrom! Alex však v semifinále narazil na ruského reprezentanta, aktuálneho vicemajstra Ruskej federácie pre tento rok a ten bystrického džudistu zastavil tesne pred bránami finále. To sa už Alex spolu s trénerom Jánom Gregorom st. pripravoval na zápas o tretie miesto, ktorý prebiehal vo finálovom bloku v priamom prenose ťumenskej televízie a za veľkého záujmu divákov, pretože nastúpil opäť proti ruskému džudistovi.

Zo začiatku sa zápas o bronz nevyvíjal pre Alexa pozitívne, pretože domáci džudista mal prevahu a bol aktívnejší. Následne bol Alex trestaný za pasivitu trestom šido, znamenajúcim priebežne jeho nevýhodu. Že je Alex ale veľký bojovník, dokázal opäť v pribúdajúcich minútach zápasu, kedy otočil pre neho nepriaznivý stav a minútu a pol pred koncom zaútočil svojou osobnou technikou ouči-gari, čím si vybojoval technické ohodnotenie wazari, aby vzápätí udržal svojho protivníka v držaní kesa-gatame a zvíťazil na ipon pred časovým limitom.

Cenná bronzová medaila putovala do banskobystrickej Dukly. „Zisk medaily na tomto turnaji považujem za tohtoročný najväčší úspech slovenského mládežníckeho džuda po 2.mieste Máriusa Fízeľa na Európskom pohári v Záhrebe. Som rád, že sú obaja odchovanci nášho banskobystrického džuda. Verím, že v budúcom roku sa nám podarí získať niektorú z medailí na významných dorasteneckých podujatiach ako sú Majstrovstvá Európy v Litve, Majstrovstvá sveta v Čile alebo Svetových hrách mládeže – EYOF v maďarskom Gyori,“ zhodnotil počínanie svojho zverenca na turnaji jeho tréner Ján Gregor, st.

Pozrite si Alexov úspech v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Úspech bystrického džudistu na turnaji v Ťumene
4
Galéria
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM