Jakub Forgács Iné športy

5 rokov, 120 aktívnych členov a nemalé úspechy... Bystrický klub bojových umení oslavuje!

Začínali s pár požičanými žinenkami a niekoľkými lapami. Teraz majú klub, ktorého členovia žnú úspechy aj na veľkých galavečeroch. Poznáte banskobystrický Erawan Gym?

Ilustračný obrázok k článku 5 rokov, 120 aktívnych členov a nemalé úspechy... Bystrický klub bojových umení oslavuje!
Zdroj: Erawan Gym

V roku 2010 sa stretla skupinka desiatich ľudí s rovnakým záujmom o Muay Thai. Keď sa im podarilo zohnať dobrý priestor a podaktorí mali záujem o zápasy, tak sa zrodila myšlienka založiť občianske združenie Erawan Gym. „S nápadom prišla moja priateľka Tereza Rumanovská, ktorá ho do dnešného dňa vedie ako predseda združenia aj ako trénerka. Začiatkom roku 2012 pribudlo do klubu zmiešané bojové umenie /MMA – Mixed Martial Arts/,“ začal svoje rozprávanie Róbert Výboštek, tréner MMA z Erawan Gymu.

Koľko máte aktuálne aktívnych členov a akým športom sa u vás venujete?

Aktuálne máme 120 členov z toho 33 členov sú deti a mládež do 18 rokov a venujeme sa športom Muay Thai, MMA a kondičným tréningom pre všetkých.

Akými najväčšími úspechmi sa môžete v klube pochváliť?

Čo sa týka úspechov môžeme sa pochváliť výhrami na veľkých galavečeroch ako je Fight Explosion, Fight of Gladiators v Nitre, Hanuman Cup a taktiež gala v Rakúskom Graz a mnohých iných.

Spomínaš si ešte, ako ste začínali rozbiehať tento klub?

Začiatky neboli boli samozrejme ľahké, trénovalo sa v dobrom počasí vonku v prírode, neskôr v prenajatých priestoroch potravín na Starohorskej ulici v Sásovej, kde bolo minimálne vybavenie iba zapožičané žinienky, zopár láp a činiek. Vtedy klub navštevovalo možno do 20 členov, väčšinou ženy.

Priestory, kde trénujete, sa za ten čas radikálne zmenili…

Od konca roku 2011 je klub v priestoroch malej telocvične, bývalej ZŠ Magurská, kde od leta 2015 prebieha rekonštrukcia na náš podnet a s našou pomocou. Taktiež s finančnou podporou bývalej Správy športových a telovýchovných zariadení mesta Banská Bystrica. Podarilo sa nám úspešne osloviť stavebné firmy a taktiež jednotlivcov ktorí nám pomohli hlavne stavebným materiálom alebo finančne. Búracie práce, maľovanie a nosenie materiálu sme si zabezpečovali sami.

Čo všetko ste už stihli porobiť?

Doposiaľ sa zrekonštruovali priestory šatní, konkrétne vymurovali sa sprchové kúty a toalety, nielen naše ale aj tie ktoré využíva široká verejnosť navštevujúca priestory veľkej telocvične. Počas tohto leta plánujeme vymaľovať náš gym a postaviť MMA klietku resp. časť z nej na tréningové účely. Do budúcnosti by sme chceli zrealizovať výmenu okien, plánujeme osloviť Mesto Banská Bystrica a samozrejme sponzorov. Okrem stavebných úprav gymu od roku 2011 sa radikálne zmenilo vybavenie telocvične. Zapožičané žinenky nahradili tatami po celej ploche, veľké množstvo tréningových pomôcok a náčinia, ring, lapy , úderníky, vrecia…

Oslavujete päť rokov. Pripravili ste pri tejto príležitosti nejaké špeciálne oslavy či program?

Pri príležitosti oslavy piateho výročia sme pripravili pre priaznivcov MMA tréning so známym zápasníkom slovenskej MMA scény Róbertom Pukačom, ktorý je držiteľ opasku vo váhe do 77 kg v organizácií Fight Explosion. Robo Pukač je zápasníkom známeho klubu Octagon Fighting Academy v Bratislave. Tento klub sa radí svojou kvalitou medzi špičku v Európe a tréner Ilja Škondrič je považovaný za otca slovenského MMA. Vychováva zápasníkov svetového formátu. S Robom ku nám zavítal aj František Fodor, jeden zo zápasníkov OFA Gymu. Okrem tréningu MMA sme mali aj tréning muay thai a na koniec posedenie pre všetkých zúčastnených. Na oslave sa zúčastnili aj zápasníci z iných klubov, z Detvy, Nitry a Brezna.

Kde vašich bojovníkov budeme môcť vidieť v najbližšej dobe?

Čo sa týka amatérskych zápasov, pripravujú sa priebežne na ďalšie kolá ligy amatérov MMA SLAM v Bratislave, 18. júna 2016 bude Fight Mánia Michalovce a samozrejme, najväčšia akcia na Slovensku, 4. júna 2016 Full Fight Banská Bystrica.

Máš nejaké plány či sny, kam by si klub chcel posunúť v najbližších rokoch?

Ako tréner MMA by som chcel svojich zverencov postupne pripravovať na profi úroveň. Je to však dlhá cesta, spojená s pevnou vôľou, drinou, sebadisciplínou. Každý zápasník sa musí v prvom rade dostať na amatérsku úroveň, absolvovať amatérske zápasy, kde je dôležité zbieranie skúseností. Bez toho to jednoducho nejde.Takáto príprava dobrého profi zápasníka trvá aj niekoľko rokov. To isté platí aj pre thajský box.

Čítajte tiež:

Žena, s ktorou sa neradno zahrávať: Bystričanke Tereze učaroval thajský box

Úspešný bystrický tréner MMA otvorene: Aj keď by to asi nikto nepovedal, rád navštevujem bábkové divadlo

FOTO: Erawan Gym vychováva mladých bojovníkov
12
Galéria
Zdroj: Erawan Gym
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM