Martin Károly Kultúra

400-ročný dub bojuje o prestížnu cenu: Aha, ako raritný strom podporuje majster Chudík!

Hoci slovenská herecká legenda, Ladislav Chudík (89) žije v petržalskej džungli, 400-ročný dub, ktorý si pamätá zo svojich študentských čias, má stále hlboko vo svojom srdci. Pozrite si ako prví video, v ktorom spomína na toto obdobie a podporuje tento unikátny strom v európskej súťaži.

Ilustračný obrázok k článku 400-ročný dub bojuje o prestížnu cenu: Aha, ako raritný strom podporuje majster Chudík!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ladislava Chudíka netreba zvlášť predstavovať. Odohral nespočetné množstvo charakterových postáv nielen na divadelných doskách ale aj vo filmoch.

Oáza v parku

Žije v klasickom panelákovom petržalskom dome s manželkou Alenou, ktorá mu je oporou. Hneď pri dome je park, ktorý pôsobí pre majstra herectva, ako oáza. V nej je zasadený aj strom, ktorý nesie jeho meno „Zo svojho okna sa pozerám, ako rastie,“ prezrádza Ladislav Chudík.

„Cez stromy poznávame aj krásu nášho okolia a máme z toho veľkú radosť, pretože nás to posilňuje,“ hovorí ďalej Chudík o svojom vrelom vzťahu k stromom.

Chudík: Je to skutočne rarita!

Obzvlášť si ale spomína na takmer 400-ročný dub, na ktorý môže byť pyšný nielen on, ale aj celý Banskobystrický kraj. Impozantný strom môžete nájsť v Kremnici a to konkrétne v Zechentnerovej záhrade. „Je to skutočne rarita,“ vyznáva sa Ladislav Chudík so spomienkami na svoje študentské časy, ktoré strávil v tomto historickom meste. „Mnohí hovoria, že už zabúdam na Kremnicu. Figu drevenú, osem rokov som tam strávil. Bolo to pre mňa krásne obdobie. A o Kremnici hovorím skutočne len a len dobre,“ dodáva s dojatím v hlase.

Má šancu uspieť v európskom hlasovaní!

Kremnický Dub letný sa v minulom roku stal Stromom roka. Viac sa dočítate TU: Kremnica sa pýši ďalšou raritou: Dub z historickej záhrady sa stal stromom roka!

Má ale veľkú šancu, aby vyhral aj európsku súťaž. „Podporme kremnický dub v celonárodnom hlasovaní! Stromy si to zaslúžia,“ vyzýva na záver Ladislav Chudík všetkých Slovákov. Hlasovanie sa spustilo na začiatku februára. Kremnický dub je zatiaľ na piatom mieste. Hlasuje sa do konca februára TU: http://www.treeoftheyear.org/

Výsledky štvrtého ročníka ankety budú slávnostne vyhlásené 19. marca v Bruseli.

400-ročný dub bojuje o prestížnu cenu: Aha, ako raritný strom podporuje majster
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM