Samospráva

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko odovzdal v piatok ocenenia a odmeny víť

Ilustračný obrázok k článku Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko odovzdal v piatok ocenenia a odmeny
víť
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko odovzdal v piatok ocenenia a odmeny víťazom urbanisticko-architektonickej súťaže Obnova vojnového cintorína z prvej svetovej vojny v Banskej Bystrici – Majeri. Porota vyberala z 11 návrhov, ako najlepší ohodnotila návrh trojčlenného tímu v zložení B. Bradňanský, V. Halada a M. Greš.

Súťaž aj v súvislosti s blížiacim sa 100. výročím ukončenia prvej svetovej vojny vyhlásilo mesto Banská Bystrica v spolupráci so Slovenskou komorou architektov. „Z pohľadu tvorivých architektov išlo o jednu z najkvalitnejších architektonických súťaží u nás,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

V OBRAZOCH: Víťazný návrh na obnovu cintorína z 1.svetovej vojny
6
Galéria

Do súťaže sa mohli zapojiť jednotlivci i kolektívy, v prípade, že aspoň jeden z členov je odborne spôsobilý v oblasti architektúry. V rámci návrhov sa neriešila len obnova a prezentácia zaniknutého cintorína, ale aj bezpečný peší a dopravný prístup. Doručených bolo nakoniec až trinásť návrhov, z toho ale dva nesplnili požiadavku odbornej spôsobilosti v oblasti architektúry.

Podľa hovorkyne víťazi predstavili odlišný pohľad na spôsob obnovy areálu cintorína ako v ostatných súťažných návrhoch. Rozhodli sa vložiť do priestoru novú životaschopnú vrstvu, a to bez zničenia pôvodných. Pozdĺž západnej hranice vojenského cintorína navrhli spevnenú plochu, ktorá vnáša do územia novú organizáciu a objekt MONUMENTu.

Je to desať metrov vysoká a dva metre úzka veža, ktorú tvorí oceľová konštrukcia s cortenovými stenami, na ktorých sú údaje rokov a mien. Autori sa pri tom vyhli akýmkoľvek stavebným zásahom v miestach hrobových polí. Po odstránení náletovej zelene chcú vytvoriť LÚKU posiatu lúčnymi kvetmi. Tá má chrániť vrstvu hrobov pod sebou a súčasne integrovať aj možnosť lokálnych sond a obnovení hrobov.

Ešte pred samotným odovzdávaním cien sa na vojnovom cintoríne v Majeri uskutočnila pri príležitosti Dňa vojnových veteránov pietna spomienka spojená s aktom kladenia vencov, ktorú si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii, spolu s víťazným návrhom!

V OBRAZOCH: Deň vojnových veteránov, pietna spomienka v Bystrici
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM